BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


23 mei 2011

Walvissen kijken

19-05: Vanmorgen weer door de kinderen wakker gemaakt. Nu voor een prachtige zonsopkomst! Het is wel een top-wildkampeerplek hier!


Vanmiddag om 12.45 uur moeten we bij Whale Watch Kaikoura zijn voor onze tour. Voor die tijd gaan we op zoek naar een café met koffie, internet en stopcontacten. Dat valt niet mee. Internet moeten we laten zitten. Wel koffie, stroom voor de Nintendo’s en een plek voor schoolwerk. De ochtend vliegt voorbij.

Het weer is goed vandaag. Een lekker zonnetje en weinig wind, dus perfect weer voor onze tour. Met een busje naar de boot, aan boord en gaan met die banaan. Een snelle wendbare catamaran!! Als het goed is zijn we een dikke twee uur op het water. Boven op het dek staat de uitkijk, er mag namelijk niet met sonar worden gewerkt om de walvissen te lokaliseren, dat maakt ze ‘doof’. Dus gewoon een kwestie van goed rondkijken en luisteren met een hydrofoon onder de boot. Al redelijk snel zien we een ‘sperm whale’ op redelijk grote afstand. Voordat we ter plaatse zijn duikt hij alweer onder water, maar we zien nog wel even de mooie staart boven het water uitkomen.

Het zijn voornamelijk ‘sperm whales’ (potvissen) die hier fourageren. Hiervoor is een diep deel van de oceaan nodig. Hier bij Kaikoura zit al vrij dicht bij de kust een diepe trog van meer dan 1000 meter. Deze walvissen (tussen de 15 – 20 meter lang) zitten ongeveer 45 minuten tot een uur onder water en duiken dan tot 1000 meter diep, dan komen ze naar boven en liggen dan ongeveer 15 minuten uit- en in te ademen. Na de laatste ademhaling duiken ze recht naar beneden en komt de staart sierlijk en majestueus uit het water.

We hebben een supermiddag en een superexcursie want in totaal kunnen we 6 walvissen benaderen en enige tijd bekijken, nog twee stuks zijn te ver weg en zien we alleen ‘ademen’. Ook komen we tot twee keer toe in een school jagende dolfijnen terecht, zo’n 500 stuks. Dat is ook machtig om te zien, zóveel dolfijnen zwemmend en springend rond de boot. We zien nog een enkele jagende zeeleeuw en mooie sierlijke albatrossen. Onze middag kan niet meer kapot, we zijn dan ook blij dat we deze excursie wél hebben gedaan. Normaliter worden er maar één of twee walvissen per excursie gezien. De dolfijnen hadden ze al een week niet gezien tijdens deze excursies! Echt mazzel dus!

Nadat we weer aan wal zijn zoeken we ons kampeerplekje op het Kaikoura-peninsula weer op. Dat is zo’n mooi plekje, daar willen we nog wel een nachtje staan. Vandaag hebben we zelfs een privé-zeeleeuw naast de camper liggen. Het moet niet gekker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten