BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


10 augustus 2009

Jokkmokk - Sundsvall - Ljungy - Raalte

Zondag 9 augustus 2009 - Het is zondagavond ca. 21.00 uur, we zijn weer thuis. Vanaf Jokkmokk hebben we nog drie dagen gereden. We hebben nog overnacht in Sundsvall en Ljungby in Zweden. De Lofoten zijn wel een heel eind weg (ca. 3.000 km enkele reis), door Zweden rijden is bijna een 'must', omdat je daar nog enigszins 'grote'wegen hebt waar je dóór kunt rijden. We zijn blij dat we tóch naar de Lofoten zijn gegaan. De kinderen hebben het fantastisch gedaan!!

Lofoten - Jokkmokk (S)

Donderdag 6 augustus 2009 - We vertrekken op tijd van de camping in Unstad. Rijden via de E10 naar Narvik, daar zijn we rond de middag. Eerst is de weg nog erg kronkelig maar later wordt het al wat beter en gaat het vlotter. We passeren de grens met Zweden en rijden richting Kiruna. Daarna gaan we naar het zuiden en stoppen in Jokkmokk, waar we overnachten in een hostel. Dit is MUGGENLAND !!!, buiten kun je niet zijn in verband met muggen en knutjes. Ze vreten je op hier.

Lofoten

Woensdag 5 augustus 2009 - ’s Ochtends breken we de tent af en pakken al het kampeergerei weer strak in de bus. Wat we vannacht en morgenvroeg nog nodig hebben brengen we naar de naast gelegen hut, waar we vannacht slapen.

’s Middags gaan we naar het jaarlijkse Viking-festival in Borg. Dit wordt gehouden op het terrein van het Viking-museum. Alles is hier in vikingstijl. We roeien een halfuur mee op een groot Vikingschip op het meer. Da’s nog een hele klus, blij dat we niet zo naar Nederland teruggaan. Voor de kinderen is er ook van alles te doen en te beleven.

Marielle SMS’t of we zin hebben om vanavond aan het strand in Unstad nog wat te eten, als afsluiter. Altijd goed!! We zijn nog maar net op het strand of Huub komt te vallen en heeft z’n linkeroog vol zand zitten. Ter plaatse krijgen we het niet schoon. Hij heeft er niet heel veel last van maar we kunnen het zo niet laten. We besluiten om naar het ziekenhuis te gaan in de dichtstbijzijnde stad (eerstehulp). Als Hugo en Edwin daar aankomen met Huub, blijkt de dienstdoende dokter spoorloos te zijn. Hij is tijdens het hechten van iemand weggeroepen voor een spoedgeval. Het is dus maar afwachten wanneer hij terugkomt. Gelukkig blijkt dat niet al te lang te duren. Hij verdoofd het oog van Huub en spuit het schoon. Dat hadden we zelf niet gekund en we hadden er ongetwijfeld veel last meegekregen op de terugreis. Blij dat we het zo gedaan hebben. Huub krijgt een ferme hand van dokter Jesper en we kunnen gaan. Eten aan het strand wordt niet meer wat, ook omdat er plotseling een dikke mist is komen opzetten. We zetten de festiviteiten voor bij Hugo & Marielle thuis. Daarna nemen we afscheid omdat we morgen op tijd willen gaan rijden. Het was een mooie tijd op de Lofoten.

9 augustus 2009

Lofoten


Dinsdag 4 augustus 2009 - Vandaag gaan we wat meer naar de noordkant van de Lofoten. We bezoeken het zee-aquarium in Kabelvåg, de haven van Svolvær en het uitzichtpunt met fort in Eggum. ’s Avonds, voor het slapen, nog even lekker naar het strand.

Het blijft toch een vreemde ervaring voor ons dat het hier nu niet donker wordt, de zon gaat nu net even onder de horizon maar begint daarna gelijk weer te klimmen en draait dan via het noorden weer naar het oosten. Om 3 uur ’s nachts kun je met gemak de krant nog lezen buiten.

Lofoten



Maandag 3 augustus 2009 - Vandaag zijn we vanaf Unstad naar het zuiden gereden over de eilanden van de Lofoten. Alle eilanden zijn door middel van tunnels en bruggen met elkaar verbonden. We bezoeken Reine en Å, twee rustieke vissersdorpjes helemaal aan het einde van de Lofoten, met de kenmerkende rode vissershuisjes aan de zee.

’s Avonds gaan we met Hugo, Mariëlle, Gerbrand en Tomas in hun bootje vissen in het fjord en een stukje de zee op. Prachtig om het land nu eens vanaf het water te zien. In het heldere water van het fjord kijk je zo een meter of 10 naar beneden en zien we grote zeesterren liggen op de zanderige bodem. Het vissen is minder succesvol omdat na twee pogingen het vistuig vast blijft zitten in het zeewier en losgesneden moet worden. We hadden graag een paar kabeljauwen gevangen voor in de pan. De zee is mooi vlak en rustig en geeft een mooi uitzicht op de hoge kliffen.

Lofoten


Zondag 2 augustus 2009 - ’s ochtends prutsen we lekker wat bij de tent en gaan lekker naar het strand. Het water is enorm helder en blauwe en de golven hebben mooie witte koppen. Het water is stervenskoud. De kinderen willen pertinent de zwemkleren aan en ravotten in het water. Tja, dan moeten ze het zelf maar weten. Het is ons te koud, maar zij hebben de grootste lol.

De kinderen helpen ’s avonds nog even met het binnenhalen en melken van de geiten.

Fauske - Lofoten



Zaterdag 1 augustus 2009 - Om 10.30 uur gaat de boot vanuit Skutvik naar de Lofoten, het zou mooi zijn als we die konden halen, anders gaat er om 15.00 uur pas weer één. Het is zaterdag dus gaan er niet al te veel boten. Vanaf Fauske is het nog 180 km naar Skutvik. Onderweg ontbijten we even. Bij een tankstation een bak koffie voor ons en een chocolademelk voor de kinderen. De chocolademelk bleek later geen goed idee te zijn. De laatste 35 kilometer naar Skutvik is erg mooi, maar ook erg bochtig. Zeg maar een achtbaan zonder loopings en we wilden wel op tijd bij de boot zijn, dus het tempo lag wat hoog. Huub gaf aan dat z´n maag daar moeite mee had. Laura gaf hem een plastic zak en hij rukte deze voor z´n mond. Alle chocolademelk kwam er weer uit, precies in de plastic zak, pppffffhiieuw!!! Applaus voor Huub!!! En op tijd bij de boot.

We trekken wat warmere kleding aan want het ziet er fris uit op het water. De overtocht duurt ruim 2 uur, met een tussenstop op Krova, een eilandje vóór de Lofoten. Vanaf de boot zijn de Lofoten in nevelen gehuld, veel bergen zitten met hun top in de wolken. We komen aan in Svolvær. Vandaar rijden we naar Saupstad, naar Hugo & Mariëlle. Het is, ondanks de bewolking, weer een genot om over de Lofoten te rijden, wat een prachtige omgeving is dat toch. Nu maar hopen dat er iemand thuis is, want we hebben niet gebeld in het kader van ´het verrassingseffect´, en op een boerderij is altijd wel iemand thuis (gokken we).

Iedereen is thuis, wat een verrassing. Mariëlle belt even wat rond voor een hut. Op de camping in Unstad kunnen we vanaf maandag een hut krijgen. Het weer ziet er goed uit voor de komende dagen. We besluiten tot woensdag te kamperen in onze tent, en de nacht van woensdag op donderdag in een hut op de camping te slapen. Zodoende kunnen we donderdag op tijd vertrekken en hoeven we ’s ochtends niet eerst de tent nog af te breken.

’s Avonds eten we gezellig samen aan het strand van Unstad, een machtig mooie plek, met een zon die ‘net niet onder gaat’ en dan alweer gaat stijgen. Super!!!!

Trondheim - Fauske

Vrijdag 31 juli 2009 - Na een lekker ontbijt gaan we richting het noorden. Eerst een stukje autobaan, dat schiet lekker op, maar om de haverklap moet er tol betaald worden. Het is qua geld niet veel (ca. €1,50) maar je moet wel elke keer stoppen. De autobaan houdt er ook al gauw mee op en gaat weer over in een 2-baansweg, dan is ook gelijk de snelheid eruit. Moeizaam worden wat langzamere weggebruikers ingehaald, maar na een plas- c.q. eetpauze moet de hele riedel weer opnieuw worden ingehaald.

Aan het eind van de middag zijn we in Mo I Rana, dat is al redelijk ver naar het noorden. Hier eten we een warme maaltijd. We stellen de goedheid van de Noren erg op de proef door tijdens ons eten in het restaurant de schuifdeur van de bus op de parkeerplaats gewoon open te laten staan (zo’n 1,5 uur). Na terugkomst lag alles nog gewoon op z’n plek (even een zwak moment van ons, maar hier kan het). Nu we goed gegeten hebben besluiten we nog een stukje door te rijden, dan kunnen we morgen met de boot mee, naar de Lofoten. We passeren rond 19.00 uur de poolcirkel. Uiteraard maken we even een stop en een foto. Toch wel een speciaal plekje. We overnachten in Fauske, in een ‘hytter’. We zijn vandaag enorm opgeschoten, boven verwachting. Groot voordeel is dat het hier pas heel laat donker wordt.

Andalsnes - Trondheim




30 juli 2009 - Van Andalsnes rijden we richting de Atlantische kust, uiteraard moeten we onderweg een paar keer met een ferry een fjord oversteken. Dat is meestal even wachten, maar nooit erg lang. Het is ook een leuke onderbreking van het autorijden. Dat is ook zo mooi aan het rijden en reizen in Noorwegen, het is erg afwisselend, dan weer een tunnel, een hoge brug, een overtocht etc. Tussen Molde en Kristiansund ligt weg 64, Atlanterhavsvegen, of te wel de ‘Atlantische weg’. Deze weg is ruim 8 kilometer lang, gebouwd in 1989 en een waar huzarenstukje. Door middel van bruggen worden een aantal eilandjes met elkaar verbonden.

In Kristiansund vervolgen we onze weg richting Trondheim, daar komen we later op de dag aan. Het hostel ligt aan de rand van het centrum van de stad. We dumpen onze zooi in kamer 113 en gaan even de stad in om wat te eten. We treffen het, er zijn twee festivals aan de gang, een folklore- en een eetfestijn. Met name dat laatste spreekt ons enorm aan, het folklore-festival beduidend minder. Trondheim is een hartstikke leuke stad met oude gebouwen en een geheel gepimpt havengebied. Zeker een bezoek waard, als je in de buurt bent.

Vanavond hebben we definitief besloten wél naar de Lofoten, naar Hugo & Mariëlle, te gaan. We beginnen er net lekker in te komen. Het reizen gaat goed, maar tot nu toe is het in dit deel van Noorwegen moeilijk om ‘kilometers te maken’, en dat is nog wel even nodig als je de Lofoten wilt bereiken. Als we op de kaart kijken, lijkt het erop dat de weg (E6 – Noordkaaproute) naar het noorden niet meer om fjorden slingert en dus sneller zal gaan. We hebben er allemaal zin in om te gaan. Het houdt echter wel in dat we op de terugweg via Zweden terug moeten in verband met de tijd. Dat is het ons wel waard. We gaan dus !!!