BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


5 augustus 2011

Petronas-towers

05-08: Nu alles geregeld is kunnen we lekker rustig opstarten en gaan we tegen half 12 de stad in. Onze eerste missie is een speelgoedwinkel zo’n 2 minuten lopen verderop. De jongens willen graag een Hotwheels-auto kopen die van kleur veranderd door temperatuurverschillen. Helaas is de winkel nog gesloten. Dan koersen we naar de Petronas Twin Towers. Het hoogste gebouw van KL, zo’n 421 meter hoog! We gaan niet in de toren, maar belanden weer in de shoppingmall’s om de toren heen. Daar is het heerlijk koel. Bovendien vinden we een speelgoedwinkel waar ze de door de jongens felbegeerde Hotwheels-auto’s verkopen. Zij slaan hun slag. Bente krijgt een magnetisch tekenbord. We hopen dat ze hiermee tijdens de trein- en vliegreizen die we nog voor de boeg hebben, nog wat extra vermaak hebben.


Als we rond half 2 naar buiten stappen horen we de oproep tot het vrijdagmiddag-gebed. Een enorme stroom mannen komt op gang. Sommigen met een gebedsmatje in de hand. Het is voor ons echt iets nieuws om te zien. De kinderen vragen zich af waar de vrouwen zijn. Ook vraagt Bente waarom de mánnen geen hoofddoekje op hoeven voor hun geloof… Tja, ook voor al dat soort vragen geldt: we zullen ook het boek ‘Islam voor dummies’ moeten gaan lezen. We volgen de stroom mannen tot de moskee. Daar is het een enorme drukte. Buiten de moskee liggen alle schoenen. “Hoe kunnen ze hun eigen schoenen terugvinden?” vragen de kinderen zich af.

We lopen een rondje om de moskee en gaan vervolgens op zoek naar het Hard Rock Café. Daar kunnen we heerlijk lunchen. Dan weer terug naar ons hotel. De kinderen gaan direct spelen met hun nieuwe aanwinsten. Aan het begin van de avond halen we nog wat proviand voor de treinreis van morgen. De wekker zetten we op 7 uur een gaan lekker slapen.

Kuala Lumpur

04-08: Na een kort nachtje gaan we rond 8.30 uur ontbijten, wat is inbegrepen in de prijs. Het contrast met het luxe ontbijtbuffet van het Holiday Inn in Singapore is groot. Nu geroosterde broodjes met jam of suiker en koffie of sap. Vandaag moeten we een andere kamer in het guesthouse innemen, want de kamer van afgelopen nacht is al geboekt. We komen terecht op een 4-persoons dorm, waar 1 matras wordt bijgelegd. Wel hebben we een eigen douche en toilet. Ook de kamer is even wat anders dan in het Holiday Inn, maar gelukkig zijn we allemaal zeer flexibel en waarderen we de afwisseling.

Vandaag moet er weer het een en ander geregeld worden. We gaan met de monorail weer naar Sentral Kuala Lumpur om voor aanstaande zaterdag treinkaartjes naar Butterworth (noorden van Maleisië) en voor zondag treinkaartjes van Butterworth naar Bangkok te regelen. Het gaat eigenlijk allemaal best makkelijk.

Bij de tourist information op Sentral Kuala Lumpur doen we nog even wat tips op voor bezienswaardigheden in deze stad. Als we het kantoortje uitlopen ontmoeten we een Nederlands gezin (met 3 wat oudere kinderen). Als we aan de praat raken, komen we er achter dat we slechts 1 kilometer bij elkaar vandaan wonen! Toeval?
Jalan Petaling
 Dan gaan we naar China Town. Een interessante buurt om even een kijkje te nemen. Zoals gebruikelijk veel volk, prullaria en eettentjes. Ook een Hindoe-tempel. We besluiten een kijkje binnen te nemen. De sandalen moeten uit. Voor de kinderen levert het hier allemaal veel vragen op. Waarom zoveel goden? Waarom zoveel kleuren? Waarom staat er eten? Wij moeten bekennen dat we lang niet op alle vragen antwoord weten. Het boek ‘Hindoeisme voor dummies’ moeten we maar eens bestellen…


Van China Town nemen we een taxi richting ons guesthouse. Vlakbij duiken we een shoppingmall in om ergens een verlate lunch te nuttigen. Omdat Maleisië overwegend Islamitisch is zijn er ook dameswinkels waar een keur aan hoofddoekjes wordt verkocht. Bente vraagt zich af hoe de vrouwen deze dan passen, als ze hun haar niet mogen laten zien. “Gaan ze dan ook in een pashokje?”. Wederom moeten we bekennen dat we het niet weten.


Dan gaan we even relaxen op onze kamer om ’s avonds nog even naar een foodcourt te gaan voor een iets steviger maaltijd. Dan op tijd naar bed. Even bijtanken.

Boemel

03-08: Ons laatste ontbijt in Singapore. Vandaag nemen we afscheid van deze prachtige stad. Nog niet eerder een stad van deze omvang gezien die zo efficiënt en schoon is. Ondanks de wat hogere temperaturen en luchtvochtigheid is er geen mug of vlieg te bekennen en in principe kun je hier overal van de vloer eten. Ook het verkeer is hier erg rustig, geen toeterende auto’s of lawaai van sirenes, niets van dat alles!! Bouwen en ontwerpen kunnen ze hier ook. Als we even wat hoger staan zie je honderden bouwkranen rondom , allemaal aan het werk bij grote bouwprojecten. De huidige financiële crisis lijkt hier niet te bestaan. Ook de winkeldichtheid is hier enorm, ontelbare winkelcentra (mét airconditioning) van 10 -12 verdiepingen hoog (+ 3 kelderverdiepingen). Alles is hier te koop.

Na het ontbijt doen we nog wat klusjes in en om het hotel en bereiden we ons voor op de treinreis van ongeveer 6 uur van Singapore (Woodlands Checkpoint) naar Sentral Kuala Lumpur. De trein is de sloomste manier (na lopen en fietsen) om in KL te komen, maar na de vele auto- en vliegtuigkilometers vinden we dit ook wel een keer een leuke manier om ergens te komen.
Om 11.30 uur checken we uit bij het Holiday Inn en nemen een taxi naar Woodlands Checkpoint. Bij aankomst blijkt dat we pas om 13.15 uur door de poort kunnen. Ze zijn hier nogal precies, dus veel eerder hoeven we er ook niet te zijn. Wachten dus!! Het is wel duidelijk dat dit allemaal nieuw is voor iedereen, pas sinds een maand is hier het station. Als we één keer door de poort zijn gaat het net als op een vliegveld, formulieren invullen, imigrations, paspoorten stempelen, bagagecheck en door de scanner. Het is totaal niet gezellig op het station want het is de grens en ze houden hier niet van grappen, dus niet zeuren en direct instappen. We gaan op de aangewezen plekken zitten en de trein vertrekt eigenlijk onmiddellijk. Binnen 5 minuten zijn we Singapore uit en zijn we in Johor Bahru in Maleisië.

De trein is erg basis maar we hebben redelijke stoelen en het is lang niet vol, dus we kunnen af en toe even gaan verzitten. Na een poosje breken er enorme tropische regenbuien uit en wordt het uitzicht wat beperkt. Het is trouwens grappig dat tijdens het rijden de deuren van de trein gewoon open blijven (dus beetje opletten als de kinderen naar de WC gaan!!).
De trein doet z’n naam van traagste vervoermiddel eer aan, want we komen in plaats van om 20.20 uur pas om 22.00 uur aan op Sentral Kuala Lumpur. Nadeel is dat we nog geen slaapplek hebben (tja, we leren het nooit!!) en alle info-balies op het station zitten dicht. Gelukkig hebben we nog een briefje in de portemonnee met een vaag adresje van een guesthouse. We nemen een taxi er naar toe om te zien of ze plek hebben. Dat is er, een mooie kamer zelfs en voor een hele mooie prijs. ’t Is ons weer gelukt. De taxichauffeur meldt op de valreep nog even dat we midden in de ramadan zijn aangekomen, nou ja een beetje vasten kan voor ons geen kwaad :-)

3 augustus 2011

Singapore - Sentosa - Smijt ijs

2-8: Vandaag doen we weer mee aan het ontbijtbuffet. Dat is minstens zo voordelig als 2 koffie en 5 broodjes bij de Starbucks! En natuurlijk veel uitgebreider.

Na het ontbijt moeten we als de wiedeweerga naar de ‘visitors-centre’ om ons verblijf met 1 nachtje te verlengen. Er blijkt nog plek voor ons in ons hotel. We betalen, en met de bon die we krijgen moeten we ons weer bij de receptie van ons hotel melden. We worden uitgecheckt en ingecheckt en kunnen op dezelfde kamer blijven. Het is een beetje omslachtig allemaal, maar het is weer geregeld. Bovendien nog weer een fractie goedkoper dan de vorige nachten.

Vandaag gaan we weer met de ‘hop on, hop off-bus’. We willen naar het eiland Sentosa dat een ‘must-see’ is. Met deze op/af bus komen we een heel eind, maar bij het overstappen zullen we meer dan een uur moeten wachten op de volgende. We besluiten een taxi te nemen. Die zijn hier zeer betaalbaar en lekker snel.


Op Sentosa is één en al vermaak. Er zijn de Universal Studio’s, segway tours, mooie stranden, een dierenpark enz. enz. Het zijn bijna allemaal dure activiteiten. Daarom nemen wij een kijkje aan het strand en daarna bij het ‘indoor sky-diving’. Voor een astronomisch bedrag kun je (voor even) boven een windturbine het gevoel krijgen alsof je een parachutesprong maakt. Het ziet er wel cool uit!


Om nog iets meer van het eiland te zien nemen we een gratis bus die langs de attracties gaat. Het is echter allemaal zo mooi en keurig aangelegd dat de attracties perfect zijn weggewerkt achter al het groen. Het voegt weinig meer toe, maar wij hebben een indruk van Sentosa gekregen.

Met de op/af bus gaan we weer de stad in. We hebben besloten om vandaag wel een attractie te doen, en wel de ‘Singapore Flyer’. Het enorme reuzenrad! Het is één van de 20 grote reuzenraden in de wereld en wel de grootste! Het duurt een half uur om de ronde te maken en geeft een schitterend uitzicht over de stad met de haven.

Als laatste brengen we nog een bezoekje aan een kleurrijke wijk aan de Singapore River. Het stikt er van de restaurants, maar die zijn buiten in de laffe hitte. Wij gaan het foodcourt in. De kinderen kiezen voor een Mac maaltijd. Wij nemen een Indiase halal maaltijd. Dan lopen we weer naar ons hotel. We willen nog een ijsje als afsluiting van onze mooie tijd in Singapore. We komen terecht in een bijzondere ijssalon waar wordt gegoocheld met ijs. Het onderstaande filmpje spreekt voor zich.

1 augustus 2011

Treinkaartjes

01-08:We zijn allemaal redelijk op tijd wakker. Vandaag doen we niet mee aan het ontbijtbuffet, maar proberen in de stad een ontbijtje te scoren. Er zijn genoeg eetgelegenheden, maar de kinderen lijkt een warme Chinese maaltijd op de vroege morgen niet zo’n goed idee. Het wordt dan ook Starbucks. Niet echt een super (goedkoop) ontbijt en ook niet echt vullend. Morgen wordt het gewoon weer ontbijtbuffet in het hotel.


Dan gaan we naar het visitors-centre om informatie in te winnen over treinreizen naar Kuala Lumpur en/of Bangkok. Het valt niet mee om juiste informatie te krijgen. Eigenlijk wordt de bus of het vliegtuig geadviseerd. De trein is erg traag, maar wij willen graag wat van Maleisië zien. Bovendien lezen we in onze reisgids dat de trein veiliger is dan de bus. Andere pluspunten zijn de aanwezigheid van een toilet (geen wc in de bus) en meer bewegingsruimte. Uiteindelijk krijgen we een papier met vertrektijden van treinen erop.

Bij ons hotel informeren we ook nog even. Zij adviseren ons om bij het treinstation te informeren. Dat lijkt ons ook de beste plek, maar hoe kom je daar? Even puzzelen, maar we komen er uit. We moeten met de MRT (metro) naar de halte Woodlands. Vandaar moeten we naar het treinstation, en dat is niet het ‘Checkpoint’ wordt ons verteld, want daar moet je alleen naartoe als je de trein wil némen.

Het volgende punt is: waar koop je kaartjes voor de MRT? In shoppingmall 313 is te toegang tot de MRT en daar kun je ook kaartjes kopen. Het is even zoeken, maar het is te vinden en nog dichtbij ons hotel ook. We kopen 5 kaartjes en gaan de metro in. Het is zo’n half uurtje rijden. Bij station Woodlands vragen we hoe we het beste naar het treinstation kunnen. We worden doorverwezen naar een taxi. De eerste taxi-chauffeur weet niet wat we bedoelen. De tweede taxichauffeur weet alleen waar het ‘Checkpoint’ is en brengt ons daar naartoe. We hebben geluk, want dáár kunnen we treinkaartjes kopen! En er blijkt plek voor ons te zijn op woensdag 3 augustus om 13.45 uur! Dat is mooi. We nemen een taxi terug naar ons hotel. Lekker efficiënt en nog voordeliger dan het openbaar vervoer hierheen!

Ons volgende ‘probleem’ is ons verblijf in Singapore met één dag verlengen. Op het vliegveld konden we laatst bij aankomst bij de ‘hotel-desk’ maximaal voor 3 nachten boeken. Een vierde nacht kon niet. Het advies was: boek op de dag dat je moet uitchecken een nachtje bij. Niet via het hotel, maar weer via ons, want dat is goedkoper. Wij informeerden vandaag even bij het hotel wat een extra nachtje kost. Dat zou € 75 euro duurder zijn dan de prijs van de afgelopen nachten! Tjonge jonge! We hebben gebeld met de ‘hotel-desk’ op het vliegveld om een nacht bij te boeken. Dat blijkt echter alleen op de dag van ons oorspronkelijke vertrek te kunnen, en wel ná 10.00 uur. Een medewerker van het hotel vertelde dat deze goedkopere bijboekmogelijkheid op de dag van vertrek ook door de visitors-centre’ geregeld kan worden. Een heel verhaal, maar kortom: de taxi zet ons bij het visitors-centre af en wij krijgen de juiste informatie. Morgen kunnen we daar ons verblijf, waarschijnlijk tegen een voordeliger tarief, verlengen.

Als alles zo ver mogelijk geregeld is gaan we vlakbij ons hotel in een foodcourt wat eten en dan zo snel mogelijk naar het hotel om een verfrissende duik te nemen. Het was vandaag een drukke regeldag. Niet helemaal relaxed. Nu nog een hotel zien te vinden in Kuala Lumpur…

Hop on, Hop off

31-07: Van uitslapen komt niet veel, dus het was een kort nachtje voor iedereen. We maken gebruik van het ontbijtbuffet. Tjonge, wat een keuze op de vroege ochtend! We laten het ons allemaal lekker smaken en nemen rustig de tijd.


We gaan vandaag met een ‘hop-on-hop-off bus’. Zo kunnen we, in de korte tijd dat we in Singapore zijn, een goede indruk van de stad krijgen. Als eerste gaan we naar de Indiase wijk. We lopen een rondje. Wat opvalt is dat het hier, net als elders in de stad, enorm netjes en schoon is!

Na de Indiase wijk nemen we de bus naar China Town. We gaan direct de eerste shoppingmall die we tegen komen in. Zodoende ontlopen we de drukkende warmte buiten en kunnen heerlijk rondkijken in de ‘geairconditionde’ winkels. Laura laat, voor omgerekend € 2,50, haar wenkbrauwen epileren. Geen geld en nog netjes ook!


De volgende stop maken we bij de Botanical Gardens. Eigenlijk zijn we daar niet zo van, maar echt, het is er prachtig mooi! Nog niet eerder hebben we zo’n mooie stad gezien. Ook alle gebouwen zijn mooi, een mooie afwisseling tussen koloniaal en modern. Veel moderne architectuur dus. Een aantal gebouwen zijn wel erg bijzonder zoals het Art Museum en het ‘Marina Bay Sands Hotel’. Verder zien we vanuit onze bus ‘the Singapore Flyer’, een gigantisch groot reuzenrad. Daar maken we bij onze tweede ronde door de stad een stop.

Dan gaan we weer naar de stop nabij ons hotel. Vlakbij is een gezellig straatje met restaurantjes. We kiezen voor Italiaans. Na een heerlijke maaltijd gaan we moe maar voldaan naar ons hotel. Het is wéér laat geworden, maar we nemen nog gauw even een duik in het zwembad op de bovenste verdieping van ons hotel. De kinderen hebben het goed volgehouden vandaag.

Afscheid van Down Under

30-07: Vandaag onze laatste dag in Australië. Dit schrijven we met een wat triest gevoel want we hebben een dikke 7000 kilometer enorm genoten van dit immense rode no-nonsens land, een prachtig land met prachtige mensen, veel ‘niks’en veel vrijheden. Maar niet te lang getreurd, we moeten verder.


Bij het ontbijt zetten we alle eten en drinken, wat we nog hebben, op tafel want alles mag op. De kastjes en koelkast moeten hoe dan ook leeg. We hebben het redelijk goed uitgekiend, er blijft niet veel over. Wat nog niet is aangebroken geven we weg aan onze achterburen, weggooien in de vuilnisbak doen we liever niet. We pakken de laatste spullen in de rugzakken en ruimen de camper op. We hebben inmiddels wat ervaring dus het gaat als de brandweer. Na een poosje is de camper minstens zo schoon als toen we ‘m ophaalden. Als laatste gooien we nog even de WC-cassette en de grijswatertank leeg en de dieseltank vol.

Bij de camperverhuur gaat het redelijk gesmeerd, alleen willen we nog wel even kwijt dat ze ons met een beetje een ‘halve’ camper op pad hebben gestuurd. Met name in het eerste deel van de reis heeft dat voor ons nog wel wat problemen opgeleverd. De onderweg gemaakte kosten worden nu netjes terugbetaald en voor wat betreft onze andere opmerkingen moeten we ons per mail wenden tot customersservice. Omdat we destijds niet voor een ‘halve’ maar voor een ‘hele’ camper hebben betaald, gaan we dat zeker nog even doen.

Met de taxi gaan we naar Darwin International Airport. We zijn er veel te vroeg, maar we wisten ook niets te bedenken wat anders nog zouden kunnen gaan doen in de tussenliggende tijd. Dan vermaken we ons wel een beetje op het vliegveld. Gelukkig kunnen we gelijk inchecken bij de balie van Jetstar Airlines, voor vlucht JQ 57, dan zijn we mooi de grote zware rugzakken kwijt.

De kinderen gaan tekenen en wij vermaken ons met internet en wat administratieve handelingen. Om 17.50 uur kunnen we boarden. We hadden alleen niet in de gaten dat we nóg een keer door de security moesten. Zul je meemaken, zit je een paar uur te wachten en dan ben je nog bijna te laat met boarden. We vertrekken op tijd en de vlucht van 4,5 uur verloopt soepel. We vliegen nu weer met Jetstar, de budget-zustermaatschappij van Qantas. In principe houdt dat in dat er (bijna) geen service is aan boord. Op een of andere manier hadden wij door ons round-the-world-ticket een streepje voor, want wij kregen (net als enkele anderen) wel een maaltijd geserveerd. Dat is weer een meevaller!!

De aankomst (21.00 uur) op Changi International Airport in Singapore gaat vlot, soepel en efficiënt. Dan blijkt dat onze manier van reizen, n.l. ‘niets vooraf boeken’, ook wel nadelen kan hebben. We bellen diverse hotels maar ze zitten allemaal de komende dagen helemaal vol. Iets wat we de afgelopen dagen op internet ook al hadden geconstateerd. Toen zagen we alleen dat er nog wat presidentiële suites, à $ 5.500,=, beschikbaar waren, niet helemaal binnen budget. Uiteindelijk, met wat hulp, vinden we een 4-persoons kamer in het Holiday Inn aan de Orchard Road en voor een redelijke prijs. Pfffffieeuw (kantje boord)!!!!
 
Gauw met de taxi naar het hotel. Wow, een veel te sjieke plek voor ons. Zeker als je net, ná bijna 7 weken, uit een camper bent gerold. We hoeven niet eens onze rugzakken te dragen, dat zijn we al helemaal niet gewend de laatste maanden. Gauw inchecken. De kinderen in het ene tweepersoonsbed, wij in het andere, voor ons gevoel is het al 1.00 uur, maar de plaatselijke tijd is 11.30 uur. We zijn weer 1,5 uur ‘dichterbij’ Nederland gekomen. Bovendien zitten we inmiddels weer op het noordelijk halfrond (zo’n 100 km boven de evenaar).

Even een vergelijking