BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


29 juli 2009

Eidsdal - Andalsnes.

Woensdag 29 juli 2009 - Vanaf Eidsdal 2 km rijden en daar weer een veerboot naar de overkant van het fjord gepakt. We hebben voor vanavond al een hostel besproken in Andalsnes. Het enige wat we vandaag willen doen is ca. 65 km afleggen langs een toeristische route, de Trollstigveien. Onderweg nemen we ruim de tijd voor stops. Een gigantische waterval, een ruige vlakte waarop menig tourist een torentje van stenen heeft gebouwd, die door onze kinderen vakkundig worden gebruikt om een nieuwe toren te bouwen.






Een trollenwinkel met veel "goed bedoelde rommel" en uiteindelijk onze hostel in Andalsnes. We kunnen hier echter pas om 16.00 uur terecht dus vermaken we ons eerst in dit kleine stadje. We scoren voor de kinderen een ijsje en wij een lekkere kaffee latte. Hierna nemen de kinderen nog een duik in het ijskoude water van het fjord. BIKKELS. Wij kijken als verstandige ouders vanaf de kant toe.


Sinds enkele dagen hebben de kinderen elk een eigen fotocamera. Dat geeft veel verrassende foto's.

Nigardsbreen - Eidsdal

Dinsdag 28 juli 2009 - Heerlijk geslapen met de ruisende gletsjerrivier op de achtergrond. Na een stevig ontbijt rijden we richting Lom. Vandaar voert de weg ons via haarspeldbochten hoger en hoger. Het landschap wordt steeds kaler en af en toe rijden we langs de sneeuw. De afgronden zijn enorm steil. Je moet wel een ervaren bestuurder zijn om hier te durven rijden. Het landschap is zo mooi! Veel afwisseling: ruige vlakten, watervallen, afgronden, fjorden... WOW!
Het hoogtepunt van deze dag was het uitzicht op de Geirangerfjord. Vanaf grote hoogte keken we neer op een smal fjord met daarin twee grote cruiseschepen. Met reddingsboten werden de passagiers aan land gebracht.

's Avonds vinden we een hut in Eidsdal.

Bergen - Nigardsbreen

Maandag 27 juli 2009 - Vanochtend zijn we alweer vroeg uit de veren. Gelukkig kunnen we hier om 7.00 uur al ontbijten in het hostel. Daarna de spullen in de kar en gaan met die banaan. We rijden via Voss naar Sogndal. Onderweg moeten we door een tunnel van 24,5 km, da's een heel eind zonder daglicht, maar wel bijzonder. In Sogndal gaan we richting Lom. Ongeveer halverwege slaan we linksaf naar Nigardsbreen, een grote gletsjer die van een groot ijs-plateau het dal in komt. Nog een hele toer om er te komen.

Aan het eind van een smalle weg kun je de gletsjer te voet bereiken, dat is 45 minuten klauteren of 5 minuten per boot over het gletsjermeer. Wij kiezen voor de laatste optie omdat het anders wel een hele onderneming wordt met de kinderen. Ondanks de boot hebben wij er nog zo'n 20 minuten over geklauterd. Wanneer we vlak bij de voet van de gletsjer zijn begint het te regenen, we besluiten terug te gaan. Op de natte rotsen wordt het helemaal glibberen, het risico wordt ons te groot.
In de buurt van de gletsjer vinden we nog een hutje om te overnachten, rustig en idyllisch gelegen aan een kolkende bergstroom (wat een herrie maakt dat nog!!).

Bergen

Zondag 26 juli 2009 - In Bergen hebben we een ontzettend leuk hostel. Prachtig gelegen op een berg aan de rand van de stad, en dus met een mooi uitzicht op de stad. We hebben vanochtend dan ook besloten hier nog een nachtje te blijven en vandaag in Bergen door te brengen. Dat scheelt ons een keer bedden afhalen en spullen pakken.






Na een heerlijk, Noors getint (3x haring, naturel en in verschillende sauzen), gaan we de stad in. Het is de tweede stad van Noorwegen maar het voelt aan als een dorp. We kunnen de bus dan ook gewoon tot in het centrum (haven) rijden. Alhoewel het zondag is, is de vismarkt al in volle gang. Al voor de koffie hebben we allemaal een paar superverse garnalen op. Deze komen zo uit zee en zijn nog niet eens ingevroren geweest. Hier is op visgebied veel te koop: kaviaar, veel zalm (in alle varianten), krab, kreeft en walvisvlees. We slenteren door naar het eind van de haven, waar veel boten liggen die de eilanden en booreilanden bevoorraden. Hier bevindt zich ook de vesting. Teruglopend bezoeken we 'Bryggen', dit is een heel oud deel van de stad, met allemaal houten panden. Dit staat sinds 1979 op de UNESCO World Heritage List.



Kortom, Bergen is een ontzettend leuke stad om rond te struinen als je in de buurt bent.