BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


25 juli 2009

Moss - Geilo - Bergen



Vrijdag 24 juli, strak om 7.05 uur vertrekken we uit Moss. We ontbijten niet in het hostel want dat kan pas om 8.00, terwijl we allemaal al om 6.00 uur wakker zijn. Oslo is nog zo'n 50 km rijden. Om iets over 8 staan we al in het centrum van Oslo. In Oslo bekijken we het oude centrum, de haven en de oude burcht. We struinen zo'n 3 uur door de stad en de kinderen vermaken zich prima met de vele fonteinen in de stad. We sluiten af met een MEGA-softijs en gaan dan op weg richting Bergen, zo'n 500 km verder.


Na Oslo zijn het slingerende tweebaanswegen, dus de snelheid is er wel een beetje uit. Deze weg wordt 'de weg van avontuur' genoemd. Dit houdt in dat we Bergen dan ook lang niet halen. Rond 15.00 uur houden we het voorgezien in Geilo, zo'n beetje halverwege Oslo en Bergen. Hier vinden we een 'hytter', in goed Nederlands, een hut. Precies de goede benaming, het is namelijk niets meer en niets minder dan een hut, zeg maar een uit de kluiten gewassen 'tuinhuisje'. Twee stapelbedden, een keukenblok, een zitje en een toilet. Eenvoudig, maar wel alle vrijheid. De kinderen leven zich uit op de trampoline.

Zaterdag 25 juli vertrekken we na het ontbijt opnieuw richting Bergen, nog een dikke 200 kilometer. Het is vandaag droog maar bewolkt. De route wordt steeds mooier en ruiger, echt Noorwegen. Gletsjers, bergstromen, rotsen, meren, dammen etc. Op bepaalde momenten rijden we in de wolken en moeten de ruitenwissers aan. Met een pont steken we het Eidfjord over
en moeten dan nog zo'n 70 km naar Bergen. Deze toeristische route is soms zo smal dat op bepaalde stukken maar verkeer uit één richting mogelijk is. Veel watervallen, bochten en tunnels. Het kost ons toch nog een hele dag om in Bergen te komen, maar het was zeer de moeite waard. Vlak voor Bergen bellen we even met een hostel, er is nog plek voor ons. Om iets over 4 zijn we op plaats van bestemming. Het hostel is gelegen op een berg met een fantastisch uitzicht over de stad. Morgen blijven we in Bergen (en dus nog een nacht in dit hostel).









23 juli 2009

Hillerod - Moss (N)


Zoals altijd waren we weer vroeg uit de veren (6.00 uur). Ruim op tijd voor het ontbijtbuffet, dat vanaf 8.00 uur te bestormen was. Deze 2 uur hebben we gebruikt om te schaken en t.v. te kijken en de zooi in te pakken. Om twee minuten voor 8 in gestrekte draf naar het buffet. We zijn flink buiten ons boekje gegaan (sorry Sonja): pannekoeken, volle yoghurt en broodjes met spek! Tja, je weet op reis maar nooit wanneer je weer wat te eten krijgt he!


Na het ontbijt door de stromende regen naar onze kamer om de restanten in te pakken en de auto voor te rijden om in te pakken. Het regende ENORM!


Om 10.30 met de boot van Helsingor naar Helsingborg. Even snel het dek op en neer (leuke tekst voor een sinterklaasliedje by the way) en toen weer met stoom van de boot af! En dat allemaal binnen 20 minuten.


Vanuit Helsingborg plankgas richting Oslo. Uiteindelijk bleek dat ietsie te ver, en zijn we tegen de avond neergestreken in Moss (30 km ten zuiden van Oslo) in wederom een hostel. Ook deze avond weer zelf een maaltijd gefabriceerd.
Morgen gaan we kijken of er in Oslo iets voor ons te beleven is en daarna door richting Bergen.


Raalte - Hillerod (DK)


Woensdag 22 juli 2009 rond 7.10 vertrokken richting het noorden. We gaan op weg naar Hillerod, Denemarken. Daar hebben we een hostel besproken voor 1 nacht. We zijn er eerder geweest, dus we weten dat het ontbijtbuffet goed zit! De reis verloopt voorspoedig. Weinig fileleed. Rond 13.20 waren we bij de boot van Puttgarden naar Rodbyhavn. Tegen vijf uur kwamen we bij de hostel aan. Het was ontzettend vies weer, dus na een eenvoudige doch voedzame zelfgekookte maaltijd op tijd naar bed.