BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


15 april 2011

2 missing socks

De kinderen halen ’s morgens bij het winkeltje van de buurman weer kaas, vleeswaren en yoghurtjes voor het ontbijt. Huub werpt zich op als ober en voorziet andere hostelgasten van koffie, thee etc. en ruimt de dienbladen op. Het gaat hem goed af en iedereen is blij. Dan is het weer tijd voor schoolwerk. Ondertussen haalt Laura de was en de gerepareerde sandalen van haar en Toon op bij de schoenmaker. Zo, weer wat klusjes afgehandeld. Het is toch handig om dit soort klusjes in een grote stad te doen, hier is alles te vinden.


Later blijkt er sprake te zijn van ‘two missing socks’. We gaan dan ook gauw nog weer even langs bij de wasserij en daar liggen ze nog gebroederlijk naast elkaar op ons te wachten om herenigd te worden met hun soort- en kleurgenoot.

Aan de overkant van de straat kopen we een paar stevige outdoor-schoenen voor Toon. Deze hadden we een paar dagen geleden al gezien en het leek ons verstandig ze toch maar hier te kopen. Toon paste niet meer in z’n Lowa’s en had alleen nog maar z’n sandalen en dat is toch een beetje magertjes. Hier hebben we tijd zat om even op zoek te gaan. Schoenen zijn hier ook niet al te duur en als je ze contant betaalt zijn ze nog een stuk goedkoper…

We lopen nog verder de stad in en bemachtigen nog een riem voor Bente en wat nieuwe tandenborstels voor de kinderen. Bij een kantoor van de luchtvaartmaatschappij LAN Chile vullen we ter info nog even ons vluchtnummer van zaterdag in, blijkt ineens dat het vliegtuig een uur later vertrekt dan op ons ticket staat vermeld. Tja, zo hoor je nog eens wat. Gelet op het vroege tijdstip van vertrek is een ‘uur later’ toch wel erg lekker.

Een hostel-genote, een amateur-fotografe afkomstig uit San Francisco, heeft ons een paar dagen geleden gevraagd of ze een fotoshoot van de kinderen mocht maken voor haar portfolio. De kinderen waren uiteraard meteen dol-enthousiast. Vanmiddag zijn we dan ook met z’n allen naar de speelplek op Plaza Brasil geweest om foto’s te maken. Daarna nog een paar foto’s in de straat van ons hostel en op het binnenterrein van het hostel. Een dikke 300 foto’s. Leuk om te doen!!! We krijgen de resultaten nog gemaild.

14 april 2011

Museo Interactivo Mirador

13-04: Het ontbijt met broodjes jam en suiker zijn we wel zat. We sturen Toon en Huub naar het winkeltje vlakbij ons hostel voor plakjes kaas, mortadella en yoghurtjes. Dat vinden ze een leuk klusje. Geen probleem voor ze. Met onze juiste bestelling komen ze weer terug.


Voor vandaag weer wat klusjes te doen. Skypen met de juf van Bente, zodat Bente kan voorlezen en haar juf kan horen hoe dat gaat. De juf is, net als wij, prima tevreden. Mooi zo!

Dan naar de schoenmaker. De bergschoenen van Huub moeten gerepareerd worden en de was moet weer naar de wasserij.

Als alle klusjes zijn uitgezet gaan we de metro in op weg naar het MIM-museum (Museo Interactivo Mirador, een soort Nemo als in Amsterdam). Een heel leuk, leerzaam en interactief museum. Je kunt er enorme zeepbellen maken, wegen, bouwen, proefjes doen, een 3D film kijken enz. enz. Een ideaal museum met kinderen.











Als we rond half 6 weer met de metro naar ons hostel gaan, zitten we midden in de spits. De metro puilt dan uit (potje pieren!!) van de mensen en het is dus oppassen dat we allemaal gelijktijdig in en uit de metro komen. Voor de kinderen moet het helemaal benauwd zijn om tussen al die grote lijven te staan, maar ze klagen niet en vinden het wel best.

Dan gaat Edwin nog weer naar de schoenmaker. De schoenen van Huub ophalen en de sandalen van Laura en Toon wegbrengen, deze moeten geplakt worden. Toon heeft naast de sandalen geen andere schoenen. Zijn bergschoenen zijn hem te klein geworden. Hij blijft (op kousevoeten) met Laura en Bente in de hostel.


13 april 2011

Musea

12-04: Tot een uur of twee blijven we in het hostel. Daarna de stad in. In de Lonely Planet staan nog een paar leuke musea genoemd onder het kopje “Santiago with kids”. Nu zijn wij niet van die uitgesproken museummensen, maar we merken dat de kinderen het vaak wel erg leuk vinden (mits de onderwerpen interessant zijn natuurlijk). Vlak bij het metrostation Quinta Normal liggen het Natuurhistorisch museum (opgezette beesten enzo...) en museo Artequin .

We gaan eerst naar museo Artequin. Deze is gevestigd in een prachtig oud gebouw, dat ooit de inzending was van Chili op de wereldtentoonstelling in Parijs. Het is een stalen gebouw, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Dit museum toont replica’s van ’s werelds beroemdste kunstwerken hangend op kinderhoogte en ‘aanraakbaar’. Erg leuk om langs al deze beroemde werken te lopen.





















Als we dit museum hebben afgewerkt lopen we door een park naar het natuurhistorisch museum. Als we daar aankomen blijkt deze wegens onderhoudswerkzaamheden voor 2 jaar dicht te zitten. Daar kunnen we niet op wachten. Volgende keer beter dan maar.

12 april 2011

Zuid-Amerika betekende voor ons veel :

- helados voor de kinderen
- onhandige toiletten( wc’s waar je nauwelijks op kunt: bijvoorbeeld: de deur gaat naar binnen open en dan kun je zelf nauwelijks binnenkomen, omdat de deur tegen de wc pot aankomt. Of je zit op het toilet, maar dan wel met je hoofd tegen of in de wasbak.)
- eigen wc-papier op zak hebben, altijd
- zeer oude auto’s in verschillende staat van ontbinding, maar wel rijdend
- wind, heel veel wind (Patagonië)

- Asado (BBQ) overal, ook in de stoffige berm langs de weg (Argentinië)
- Media luna’s (halve manen =croissants) als ontbijt (Argentinië)
- Maté (altijd en overal maté drinkende Argentijnen)
- Zeer behulpzame mensen
- Gravelwegen, in verschillende gradaties (wasbord, stuifzand, dikke keien etc.)
- Stof, heel veel stof
- Kilometers (ruim 18.000)
- guanaco’s, struisvogels en pinguïns en vele andere dieren
- niks (pampa’s, woestijn)
- grensovergangen (op grote hoogte) en paspoortstempels
- Fruit inleveren bij de grens
- “mariahuisjes” langs de weg (voor omgekomen verkeersslachtoffers)
- Verschillende overnachtingsplekken
- Natuur

Kortom: een MACHTIGE ervaring! Op naar het volgende avontuur!

Maandag

11-04: Vandaag een rustige dag in en om het hostel. De kinderen vermaken zich prima hier en willen eigenlijk helemaal de stad niet in. Ze helpen mee in de keuken: afruimen, afwassen etc. Ook helpen ze bij de receptie: sleutels innemen, deur openen, muziek verzorgen etc.


We gaan nog even proberen wat schoolwerk te laten kopieren zodat we dezelfde oefeningen wat vaker kunnen gebruiken. Kopieren kan hier bij allerlei kleine winkeltjes. Maar we zitten hier in een buurt met veel universiteiten en hogescholen, er staat dus een lange rij voor alle kopieerapparaten. We haken af, komen wel een keer terug als het geen ‘pauze’ is. We hebben nog tot vrijdag de tijd.

We gaan met z’n allen nog even naar Plaza Brasil, het centrale parkje in deze wijk (Barrio Brasil) waar de kinderen kunnen rennen en klimmen.

11 april 2011

Glasgow Express


Glasgow Express
 Vanmorgen (11 april) kregen we een mailtje uit de haven van Valparaiso dat de Glasgow Express inmiddels was vertrokken uit de haven.

Da's goed nieuws, tenminste als onze container maar wel aan boord is. We hebben in ieder geval niet gehoord dat dat niet het geval was. Even op http://www.marinetraffic.com/ kijken, en inderdaad zien we dat de boot alweer een eindje de Pacific op is, richting Rotterdam.


We hopen dat deze zeereis net zo goed verloopt als de heenreis. Volgens schema zal de boot rond 5 mei aanmeren in Rotterdam.
Glasgow Express

Fantasilandia

Hé wat is dat nou, regen? Dat is lang geleden, maar ook hier begint de herfst in te treden. Het wordt ’s avonds eerder donker, het is wat frisser, regen en de bladeren beginnen te vallen.


Voor vandaag hadden we eigenlijk een bezoek aan een pretpark op het programma staan. In het grote stadspark Parque O’Higgins schijnt een attractiepark te zijn. Dit is voor ons op loopafstand. Maar ja, met dit weer is een dergelijk bezoek niet echt aantrekkelijk. We wachten maar even af tot ná de middag. Eerst maar even ontbijten en schoolwerk doen. Ook zien we hier op het nieuws beelden uit Holanda (Alphen a/d Rijn) langs komen. Dat zag er indrukwekkend uit.

Na de middag is het droog en gaan we toch op pad. Daar aangekomen blijkt het nog best een groot attractiepark te zijn, genaamd Fantasilandia. Toch wel nét zo groot als bijvoorbeeld het Avonturenpark in Hellendoorn. Gelukkig zijn de prijzen Chileens en niet Nederlands. Gauw naar binnen.


Een keur aan attracties, voor het hele gezin, van eenvoudig tot ‘vrij eng’. We proberen de meeste attracties uit. Ook kunnen we nog een mooie 4D-film bekijken. Pas om 19.45 uur verlaten we het park, het is dan al donker.

10 april 2011

Weer helpen in de keuken.
9-4: Vannacht een onrustige nacht gehad. Toon kon niet slapen, Bente is bovenuit het stapelbed gevallen (de pechvogel) en Huub kon ook al niet slapen en had een zere voet. Toen we vanmorgen allemaal weer wakker waren en Bente vertelden dat ze uit het stapelbed was gevallen wist ze nergens van en had ze ook nergens pijn. Toen we Huub naar zijn voet vroegen wist ook hij nergens van… Gelukkig maar dan.


Deze ochtend wederom een slome start. Ontbijtje, schoolwerk, spelen, lezen, internetten. Tegen een uur of twee gaan we de stad maar weer eens verkennen. Een paar winkels in, een bakkie koffie, en als het een uur of vier is gaan we ergens wat eten. Tegen half zes zijn we weer bij de hostel.

De kinderen gaan onmiddellijk weer spelen en wij kletsen wat met een andere reizigster. Vanavond weer op tijd naar bed.