BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


21 juni 2011

Bulls, Trucks & Cowboys

20-06: Gelijk ná het opstaan starten we de camper en gaan dan, op de nuchtere maag, naar de Livestock-exchange (vee-veiling) van Wagga Wagga. Een tip die we onderweg ergens hebben opgedaan. Ontbijten doen we wel later want we willen niet te laat zijn. Op maandag worden hier stieren en koeien verhandeld.

Nét buiten Wagga Wagga is er een groot terrein met allemaal hekken en vanghokken en een veilinggebouw in het midden. Aan de ene kant wordt het vee aangevoerd met enorm grote stoere veewagens. Hier gaat het vee in verschillende vakken, zodat ze per vak verkocht kunnen worden. In sommige vakken staan solitaire grote stieren, in andere groepjes kalveren en pinken. Het zijn hoofdzakelijk stieren en in mindere mate melkvee.

Om de beurt worden de vakken, door cowboys op paarden, leeggedreven en het vee verschijnt dan in het veilinggebouw. Het bieden gaat snel (op prijs per kilo). Met minieme vingerbewegingen en bijna onzichtbare hoofdknikjes wordt er geboden. In eerste instantie kunnen we helemaal niet zien wie er aan het bieden is. Pas later wordt het duidelijk. Knap hoe een veilingmeester dat allemaal opmerkt en het blijkt wel dat je van kinds-af-aan in dit wereldje opgegroeid moet zijn.

Als de hoogste prijs wordt afgehamerd gaat het betreffende vee aan de andere kant van het gebouw er weer uit en wordt naar het vak van de koper gedreven. Van hieruit worden ze weer in een evenzo stoere grote veetrailer gedaan om bij de koper te worden afgeleverd. Kortom een snel en efficiënt systeem en erg interessant om eens te zien. Het is daar wel echt een wereld van stoere cowboys en –girls, met een hoog gehalte aan cowboyhoeden, stoere Amerikaanse trucks en 4x4-pick-ups met grote bull-bars en schijnwerpers. De kinderen mogen nog even plaatsnemen achter het stuur van een grote truck en wij maken even een praatje met de chauffeur.

Op de parkeerplaats eten we in de camper ons verlate ontbijt. Bij de Mc halen we even een bakkie koffie en onze mail op, dan tanken en op weg naar Canberra. We zien zoveel leuke dingen onderweg, om even te gaan bekijken, dat we nu ook wel een beetje moeten doorrijden, want Darwin is nog ver en de tijd vliegt.


Naar Canberra gaat het over een Duits-aandoende autobahn, dus het schiet nog wel een beetje op. We besluiten vlak vóór Canberra op een parkeerplaats te overnachten. We nemen een plekje tussen het tankstation, de McDonalds en de Kentucky Fried Chicken, wat wil een mens nog meer. We weten de camper zó dicht naast de Mc te parkeren dat het WiFi-internetsignaal nog doordringt tot in de camper. We hebben dus vanavond en morgenvroeg gewoon internet in de camper, wat een luxe. En morgenvroeg dus lekker warme koffie/chocolademelk bij het ontbijt. Wat kan het leven toch eenvoudig en mooi zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten