BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


7 april 2011

Knagende vraag!

Vaak wordt beweerd dat wegstromend water in een putje, hier op het zuidelijk halfrond, nét tegenovergesteld draait ten opzichte van boven de evenaar. Is dat nou écht zo of is dat een 'broodje aap'-verhaal. Mede op verzoek van Walter, Laura's broer, hebben we een kort filmpje gemaakt van wegstromend water in onze badkuip.

Kijk snel, want het filmpje is kort en het is niet echt héél duidelijk te zien, maar hier draait de draaikolk 'tegen de klok in'. Graag horen we van jullie, of dat bij jullie ook het geval is óf dat het water bij jullie inderdaad 'met de klok mee' draait. Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd......


Mochten er nog meer knagende vragen bestaan dan horen we dat ook graag en zullen we waar mogelijk een en ander proefondervindelijk vaststellen.

2 opmerkingen:

  1. Om die vraag te beantwoorden hadden jullie eigenlijk naar het equator-museum in Ecuador moeten gaan. Daar laten ze een mooie truc zien: aan de ene kant van de evenaar draait het water rechtsom en aan de andere kant linksom. Heel grappig, maar een broodje aap verhaal omdat de coriolis krachten (die bijv wel de lucht rechtsom/linksom laat draaien) geen vat hebben om zo'n klein beetje water :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Karen, dankjewel voor dit duidelijke verhaal! Broodje aap verhaal dus!

    BeantwoordenVerwijderen