BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


9 april 2011

KAAL

Nee, niet wij, maar het voelt voor ons erg kaal om geen bus en dus geen eigen vervoer meer te hebben. Vanaf nu moeten we het weer een poos stellen met openbaar vervoer, wat gelukkig erg goed is in Chili.

We hebben afscheid moeten nemen van een trouwe reisgenoot, waar we enorm veel plezier en nut aan hebben beleefd. Zonder eigen vervoer zijn een groot aantal plaatsen toch moeilijk te bereiken. In totaal hebben we hier in Zuid-Amerika bijna 20.000 kilometer gereden.

Achteraf gezien is de kettingbotsing die Edwin vorig jaar heeft gehad, een 'geluk bij een ongeluk was'. Tegen wil en dank moesten we toen op zoek naar een andere bus. Dat viel toen nog niet mee, zó vlak voor vertrek. Gelukkig vonden we onze huidige bus. We hebben nu 35pk meer en dat was op sommige plekken in de Andes absoluut geen overbodige luxe (door verlies aan vermogen op grote hoogte). Ook hadden we nu 40cm meer lengte wat vooral de kinderen qua beenruimte ten goede kwam en we hadden nu airco, qua temepraturen en stoffigheid hier ook een dikke plus.

Naast de vele en grote voordelen is het hebben van een eigen auto hier ook een risico. Als er echt iets misgaat, technisch of met een ongeluk, dan ontstaan er gelijk grote problemen. Niet alleen financieel, maar ook qua documenten en regelgeving, want de auto MOET het land weer uit omdat deze op tijdelijke basis is toegelaten. Het zal namelijk niet meevallen om een total-loss vanuit Ushuaia in de haven van Valparaiso en in een container te krijgen. Gelukkig, niet aan de orde.

De bus heeft het enorm goed gehouden, alleen een lekke band en een paar sterren in de voorruit. Dat is peanuts vergeleken bij de toestand van sommige wegen, en we hadden een en ander vooraf ingecalculeerd. Veel andere reizigers met eigen auto, die we hebben gesproken, hebben grotere technische problemen gehad.

We hebben de bus met een goed gevoel aan Ultramar overgedragen en in de container gezet. Hopen dat de zeereis en het afladen ook goed gaat. Bij thuiskomst er gelijk maar eens een beurt tegen aan gooien. Een beetje nieuwe motorolie en een nieuw luchtfilter zijn geen overbodige luxe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten