BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


30 januari 2011

Speculaas in PN Tierra del Fuego

29-1: Na het ochtendritueel van ontbijten, schoolwerk e.d. gaan we eerst langs onze nieuwe overnachtingsplek, om te voorkomen dat men denkt dat wij zijn afgehaakt. Als we de sleutel in ons bezit hebben gaan we naar het Parque Nacional Tierra del Fuego. Het is een schitterend natuurpark met mooie meren, besneeuwde bergtoppen op de achtergrond en lenga en nirre bossen. Als we helemaal tot aan het eind van ruta 3 zijn gereden parkeren we de auto en gaan we een wandeling maken. Deze wandeling gaat door de bossen naar het water. Onderweg zien we overal de door bevers afgeknaagde bomen en de dammen die ze van deze boom(takken) maken. Wat een ravage kunnen deze dieren aanrichten. De 25 paartjes die enkele decennia geleden zijn uitgezet, zijn nu uitgegroeid tot een plaag van 250.000 bevers! Dat is mogelijk omdat de bever hier geen natuurlijke vijand heeft. Het toerisme probeert er het beste van te maken. Er zijn geloof ik zelfs tours waarin je bevers kunt gaan spotten.


Het eind van de wandeling leidt naar een schitterende plek aan het water. De kinderen kunnen er heerlijk spelen en wassen hun vondsten (=stenen) schoon. Na een tijdje gaan we weer terug naar een ander uitzichtpunt. Ook schitterend. Dan gaan we naar de bus en genieten van een heerlijke brok speculaas die we mee hebben gekregen vanuit Nederland. Deze hebben we speciaal bewaard voor “het einde van de wereld”. Het smaakte extra lekker.

’s Middags gaan we, na een heerlijke zelfgekookte maaltijd, de stad weer in. We informeren nog een keer voor boottochten door het Beagle-kanaal. We vinden dat we het toch moeten doen en boeken voor morgen! Als dat is geregeld gaan we naar het Yámana-museum. Het is een klein museum dat gaat over de oorspronkelijk bewoners van Tierra del Fuego. Deze mensen leefden naakt, het hele jaar door, in dit barre klimaat.

Ze voeren in zelfgemaakte kano’s en jaagden op vis en guanaco’s. Om het toch nog enigszins warm te hebben, maakten ze in de kano een vuurtje op een ondergrond van gras (met de wortels naar boven). Zo deden ze dat ook op de wal. De eerste ontdekkingsreizigers zagen zo hier overal grote vuren branden en noemden dit gebied daarom vuurland. Na de komst van de ontdekkingsreizigers was het gauw gedaan met deze inheemse bevolkingsgroep.



Als we voldoende van het museum gezien hebben stappen we naar buiten en zien een prachtige regenboog boven het Beagle-kanaal. Wat een mooie felkleurige regenboog! In de haven liggen diverse cruise schepen, waaronder de “Veendam” van de Holland Amerika Lijn. Het ziet er gaaf uit. Als we weer voldoende souvenirwinkels bekeken hebben gaan we “huiswaarts”.

3 opmerkingen:

  1. super gaaf om dit allemaal te lezen! wat een avontuur!
    maar het is wel saai bij school...nou ja een beetje dan:D er is natuurlijk een leuke papa om mee te kletsen hahaha.

    groetjes karin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, gaaf he! De mooiste regenboog tot op heden!
    Ushuaia is een heerlijke plek om te zijn. Vanmiddag gaan we met de boot het Beagle Kanaal op. Misschien hebben jullie dat destijds ook gedaan? Hoe is het verder?

    BeantwoordenVerwijderen