BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


29 januari 2011

Ushuaia

28-01: Vannacht een hele warme nacht gehad. Dat klinkt gek als je zo dicht bij Antarctica zit. Het is hier op zich ook niet al te warm buiten, maar de CV loeit volop in de cabaña en de knoppen zijn van de radiatoren afgehaald, dus dan maar alle ramen en deuren open. Zonde van de energie maar het is niet anders. In Chileens en Argentijns Patagonië kost gas bijna niks. Dat is een extraatje van de regeringen voor de bevolkingen om het wonen hier enigszins aantrekkelijk te maken en te stimuleren. Daarom was er laatst ook zo’n opstand in Chili omdat de regering de gasprijs met 20% wilden verhogen. Nadeel van goedkoop gas is wel dat niemand er zuinig op is. Overal is het binnen 30 graden ondanks de tochtende huizen.


Na het ontbijt, dat gisteravond laat alvast werd bezorgd, gaan we weer bezig met het schoolwerk. Als die klus weer is geklaard gaan we naar een nabijgelegen gletsjer (Glaciar Martial). Er gaat een stoeltjeslift omhoog. Vanaf het eindpunt van de stoeltjeslift blijkt het echter nog 1 uur bergopwaarts te zijn met een helling van 40 graden… En natuurlijk ook nog weer een uur bergafwaarts, wij haken af, te link met drie kids die toch redelijk ondernemend zijn. We genieten van het uitzicht over de stad en het Beagle-kanaal en gaan een dam bouwen in een riviertje dat de berg afstroomt. Daarna lekker wat drinken en weer terug met de stoeltjeslift.

Bij onze cabaña lunchen we en rusten wat uit (ja, vermoeiend zo’n stoeltjeslift). De eigenaar van de cabaña heeft voor ons voor morgen een nieuwe overnachtingsplek geregeld. Dat is fijn, want nagenoeg alles is volgeboekt. Ook de cabaña waar we nu zitten dus. Onderweg vanaf de gletsjer hadden we zelf al her en der geïnformeerd, maar: of vol, of de hoofdprijs… Deze optie die ons nu geboden wordt is prima. Morgen kunnen we ons daar melden en de prijs is acceptabel.

Dan nog even de stad in. In de haven kijken we wat rond en informeren we voor tours en musea. In deze niet al te grote haven liggen cruise-schepen, expeditie-schepen voor Antarctica en containerboten. Ook een aantal grote zeilboten. Dat is natuurlijk helemaal machtig en prachtig om zelf naar dit soort oorden te zeilen.

Omdat het gisteravond wederom laat is geworden gaan we op tijd ergens wat eten zodat we nu eens op een redelijke tijd naar bed kunnen. Het was een relaxte dag vandaag.

1 opmerking:

  1. Wij vonden het in Ushuaia ook erg relaxed - een prima stadje om te zitten en de omgeving te verkennen. Het is zeker de moeite waard (maar wel koud) om een boottripje te doen door het Beagle kanaal. Verder is het nationaal park de moeite waard. Let ook op de vele beverdammen, bevers waren ooit geintroduceerd door de Canadezen ergens in de 19e eeuw en zijn nu verantwoordelijk voor grote verwoestingen aan de bossen.

    BeantwoordenVerwijderen