BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


22 januari 2011

Perito Moreno

21-1: Laat naar bed maar gelukkig ook laat uit bed. Uurtje of negen. Bente haalt lekkere broodjes bij de receptie voor het ontbijt en rond een uurtje of 10 samen met Gerrit & Annemiek in de bus, op weg naar de gletsjer Perito Moreno. Deze gletsjer ligt circa 80 kilometer van El Calafate.


Als we de gletsjer naderen drijven er in het water al grote stukken ijs met een mooie lichtblauwe kleur die van de gletsjer zijn afgebroken. Af en toe maken we dan ook een fotostop.


Bij het Nationaal Park Glaciares Perito Moreno aangekomen moeten we entree betalen. Dan weer verder richting parkeerplaats. Vanaf daar kunnen we een gratis shuttle nemen naar de platformen voor de gletsjer. Sinds 10 jaar geleden, toen wij hier ook waren, is het toerisme dramatisch toegenomen. Wat een toeristen hier! En de twee platforms die er destijds waren zijn vervangen door een veel groter aantal die ook nog verbonden zijn door paden. Het geeft een schitterende kijk op de gletsjer. Dat wel! De gletsjer kreunt en kraakt af en toe. Soms een doffe dreun, net alsof er met carbid wordt geschoten. Dat betekend dat er weer ergens een brok ijs afbreekt. Op een gegeven moment hebben we geluk en breekt er een relatief grote brok ijs af. Een enorm gedreun, het water spuit dan hoog op. De ijswand van de gletsjer is zo’n 80 meter hoog, terwijl er onder water ook nog een pak van zo’n 150 dik zit. De gletsjer schuift zo’n 2 meter per dag naar beneden, dat is enorm snel en daarom zijn hier regelmatig instortende delen te zien. Al met al een prachtig gezicht! Eigenlijk krijg je er geen genoeg van, maar ja we moeten wel een keer terug naar de camping.

Als we terug zijn op de camping beginnen we gelijk met onze asado (= barbecue) bij de tent, die gisteren jammerlijk in het water is gevallen. Nu is het in ieder geval wel mooi weer om buiten te eten. Met z’n allen zetten we toch een gevarieerde maaltijd op tafel en iedereen laat het zich goed smaken.

’s Avonds nemen we, na een wijntje, afscheid van Gerrit & Annemiek. Wij gaan weer ieders ons weegs op weg naar Ushuaia, zij op de fiets en wij met de bus. Het was een leuke, spontane en erg gezellige ontmoeting. Wij laten het even van het weer afhangen of we morgen vertrekken of niet. Bij mooi weer gaan we verder, bij slecht weer wachten we nog even zodat we geen natte tenten willen inpakken.

1 opmerking:

  1. He bikkels wat is het daar prachtig zeg! De kinderen zitten met open mond naar de fotos te kijken (vooral christian is helemaal dol op vulkanen en bergen!) Geniet er maar lekker van want hier regent het elke dag en is het errug koud! groetjes Tamar, Christian, Lise en Emma

    BeantwoordenVerwijderen