BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


20 april 2011

Kraters en moai.

18-04: Vandaag gaan we, na het ontbijt, naar de autoverhuur. We huren een Suzuki -jeep voor twee dagen, zodat we zelf alle highlights van Paaseiland kunnen bezoeken. Tenminste: voor zover bereikbaar met deze auto. Er zijn plekken waar we niet met de auto mogen komen en die dus alleen na een lange wandeltocht bezocht kan worden of na een rit te paard. Dat lijkt ons voor ons niet geschikt.


Het is een krap autootje, maar de afstanden op het eiland zijn te overzien. We nemen wat proviand mee, want naast Hanga Roa zijn er geen dorpjes op het eiland. We gaan eerst naar het zuiden naar Rano Kau / Orongo. Bij de autoverhuur hadden we al gehoord dat we een fikse entree zouden moeten betalen om alle sites te zien. Ook voor de kinderen werd ons verteld. Daar schrokken we wel van, maar het bleek in de praktijk gelukkig niet zo te zijn en scheelde ons meteen 90.000 Chileense pesos, oftewel zo’n € 135,00. Bij Rano Kau is een enorme krater die helemaal begroeid is en met daarin een schitterend meer. Door het “park” is een wandelroute van ca. 1 kilometer die je leidt langs ronde woningen gebouwd van platte vulkanische stenen. De huisjes zijn, op één na, gerestaureerd. Het huisje in de oorspronkelijke staat is nauwelijks als zodanig te herkennen. Verder zijn er petroglyphen te zien (afbeeldingen uitgehouwen in stenen). Het is indrukwekkend om te zien.


Als we langs de kust, weer richting Hanga Roa gaan, maken we een stop bij Ana Kai Tangata. Daar kijken we naar de immens hoge golven van de Pacific die op de kliffen kapotslaan. We kunnen met een trap een soort grot in waar het spektakel nog mooier te zien is. Wat een golven, wat een kracht en wat mooi azuurblauw!


In Hanga Roa doen we ons tegoed aan een ‘helado artesenal’ (= ambachtelijk ijsje) en gaan dan weer verder. Nu langs de zuidkant van het eiland, op weg naar de vulkaan Rano Raraku. Uit de wanden van deze vulkaan werden de moai’s gehaald. Hier zijn moai in verschillende stadia en van verschillende grootte te zien. Erg indrukwekkend!!! Metershoge beelden en tonnen zwaar werden van hier uit over het hele eiland verspreid en op verschillende plekken opgesteld. Voor de fijne kneepjes verwijzen we graag naar Google en/of Wikipedia (zoeken op: moai).










Rond half acht ’s avonds gaan we aan de westkant van het eiland bij een rij moai de zonsondergang afwachten. Een prachtig schouwspel met: oceaan, moai, hoge golven, stapelwolken en oranje/rode kleuren.

1 opmerking: