BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


30 maart 2011

29-03: Vandaag gaan we het laatste stuk van onze reis door Zuid-Amerika met eigen bus afleggen. We gaan van La Serena naar Viña del Mar. Vandaar uit die plaats gaan we de ‘verschepingsoperatie’ doen. De haven is dan wel in Valparaiso, maar Viña ligt er net boven en is een plezieriger plaats om te verblijven.


Gisteren hebben we de instructies gekregen hoe de betaling van de container en de zeereis plaats moet vinden. Dat is nog niet zo eenvoudig, er moet namelijk in US-dollars worden betaald op een Chileense rekening aan een Duitse reder (HamburgSüd). Edwin gaat met Huub en Toon eerst naar de plaatselijke Rabobank (wij zijn tenslotte klant), maar zij kunnen ons niet verder helpen. Wel belt de Rabo-adviseur met iemand van de BCI-bank waar HamburgSüd haar rekening heeft. Dan naar de BCI-bank. We horen dat er in cash dollars betaald moet worden. Na enig overleg blijkt dat deze dáár kunnen worden aangeleverd en zij zorgen dan voor een transfer naar de bewuste rekening. Dit betekent dus eerst cash dollars zien te krijgen. De bank gaf aan dat het ook nog ‘gave biljetten’ moeten zijn, anders worden ze niet geaccepteerd, dus geen penstrepen, stempels of scheuren. Het eerste wisselkantoor heeft onvoldoende dollars in kas. De tweede heeft er voldoende, en ook nog gave. Mooi, dan eerst een vracht peso’s pinnen. Eén pinautomaat halen we bijna leeg. Mét het geld in onze ‘knip’ halen we het nét. Gauw dollars halen en weer naar de bank. Hier wordt een transfer-formulier uitgeschreven en de kassier neemt de dollars in ontvangst en stempelt het transfer-formulier af. De betaling is dus gedaan. We nemen contact op met de reder dat de betaling is geschied……weer een stap afgerond.


Ondertussen heeft Laura met Bente schoolwerk gedaan en onze kamers ontruimd. Rond 12 uur kunnen we dan de auto in en op weg naar Viña del Mar. Grotendeels is dit voor ons een bekende route (ruta 5) omdat we deze ook al naar het noorden hebben gereden. Deze weg volgt de oceaankust. Toch altijd een mooi gezicht die grote witte golven in een diepblauwe oceaan.

Tegen de avond zijn we in Viña. Deze stad ziet er een stuk beter en mondainer uit dan Valparaiso hoewel ze zo ongeveer aan elkaar liggen. Na enig zoeken vinden we een redelijk hotel. We willen hier een paar nachten blijven om een en ander te regelen, daarna gaan we op zoek naar een cabaña zodat we wat meer ruimte hebben om onze bus te prepareren voor verscheping naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten