BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


1 januari 2011

Oudejaarsdag in Santiago de Chili

31-12: Vanmorgen lekker uitgeslapen. Het is oudejaarsdag. Hier worden we niet wakker van opgeschoten jongelui die al om 7.00 uur vuurwerk hebben gekocht, ook niet van de doffe klappen van melkbussen en zelfs niet van de geur van oliebollen. Wel is het hier rond de 28 graden, strak blauwe lucht en een relaxte dag. Veel bedrijven zitten al dicht.

Vanochtend wordt er weer voor school gewerkt, de blog bijgewerkt en mailtjes beantwoord. Op het nieuws is het Chileense jaaroverzicht, uiteraard zien we de blije gezichten van de geredde mijnwerkers, maar ook de beelden van de aardbeving die in februari/maart van dit jaar het zuiden van Chili heeft getroffen. Ook Valparaiso heeft er last van gehad, maar we hebben er gisteren niets van gemerkt. Zo’n belangrijke haven heeft natuurlijk de hoogste prioriteit. Alles voor Chili, maar ook voor Bolivia en ArgentiniĆ« komt daar aan.

Rond de middag gaan we nog even de stad in richting het Centraal Station, om onze zoektocht naar een gasstel voort te zetten. Het is erg druk in die omgeving en het is een beetje opletten om bij elkaar te blijven en geen portemonnee kwijt te raken. Na nog een paar keer vragen hebben we de plaatselijke gasstellen-gigant gevonden. Er is keuze uit diverse exemplaren. We nemen een simpele uitvoering, rooster, twee pitten en twee knoppen, meer niet. Ook een bijbehorende slang, slangenklemmen en een regulateur nemen we mee. Er wordt uitgebreid de tijd voor je genomen, dat is een fijn gevoel, het gasstel wordt uitgebreid gedemonstreerd en getest. Missie geslaagd!!

De rest van de middag gebruiken we om te knutselen aan de bus. Alle sjor-middelen weer goed wegpakken en kratjes losmaken. Mooi dat er niets is beschadigd en alles nog op de goede plaats zit. De goede wegenkaarten gaan voorin de cabine. We wisselen een en ander om met de spullen in onze rugzakken. Alles een beetje reisklaar maken voor onze trek naar het zuiden. Bovendien vinden we nog 3 kadootjes van de Sint! Met gedicht! Toon, Bente en Huub hebben allemaal een CD gekregen.

Rond 21:00 uur wordt de Nieuwjaarsmaaltijd geserveerd. Iedereen die nu aanwezig is in het hostel kan daar gebruik van maken, wij eten ‘m lekker buiten op. Verder vermaken we ons ’s avonds o.a. met enkele potjes UNO. Na elven gaan we met z’n vijven richting de Alameda, zeg maar de Champs Elysee van Santiago, die loopt aan het eind van onze straat. Dit is de grote doorgaande zesbaansweg dwars door Santiago, gescheiden door parkjes in het midden. Deze is helemaal afgezet en staat over een paar kilometer helemaal vol met honderdduizenden feestende mensen, kijkend naar de TV-toren. Wij gooien ons er tussen en kijken onze ogen uit. Er staan mensen met tafels met eten en drinken op straat en overal wordt prullaria verkocht. Een hele goede sfeer, gemixt met een beetje carnaval.

Dan om twaalf uur is het zover en barst het vuurwerk op de TV-toren los, machtig om te zien. Het houdt maar niet, zo te zien hebben ze de hele bovenkant van de toren helemaal volgestouwd met zwaar vuurwerk. In totaal duurt het vuurwerk 20 minuten en dat is best lang voor vuurwerk. Als het afgelopen is gaat iedereen naar huis. Velen met de auto, maar omdat de Alameda nog steeds is afgezet moet het allemaal door de smalle achteraf-straatjes worden afgevoerd. Dus straten vol met toeterende auto’s en feestende mensen, maar geen enkele wanklank. Iedereen een gelukkig nieuw jaar toegewenst.

1 opmerking:

  1. Die oliebollen komen onze neus uit...Mooi dat jullie nog even gefilmd hebben! Zagen we nou ook nog een glimp van de kinderen??????.
    Hier knallen sommigen nog! pff..
    Veel suc6 met de voorbereidingen voor vertrek naar zuiden!

    BeantwoordenVerwijderen