BLIJF MET ONS IN CONTACT EN STUUR EENS EEN MAILTJE: AMANRAALTE@GMAIL.COM


14 juli 2011

Coober Pedy - Opal Capital of the World

14-07: Zo, na een wat langere afwezigheid, hebben we nu weer een internetverbinding om een aantal stukjes te plaatsen. Veel plezier!!

Vandaag niets te maken met check-out time. Raar maar waar, we zijn nu al om 10.00 uur klaar! De zon schijnt vandaag en daar maken we graag gebruik van. We gaan onmiddellijk het dorp in. Eens kijken hoe het er hier uit ziet. Het is overal opaal wat de klok staat. We gaan wat ondergrondse winkels en galerijen in. Overal zijn sieraden te koop. En wat kan opaal schrikbarend duur zijn! In één van deze winkels vallen we weer met de neus in de boter: we krijgen een doosje met stukjes opaal (ja, wel afvalstukjes natuurlijk), we mogen allemaal een gelukssteen uitzoeken en de kinderen krijgen nog een klein koalaatje (zucht…).


We krijgen in Coober Pedy alvast een voorproefje voor wat de Aboriginals in Alice Springs betreft, tenminste als we onze bronnen mogen geloven. Een aboriginal vrouw loopt, drinkend uit een fles whiskey, over straat en schreeuwt iets over ‘money’ tegen ons. Zulke taferelen zullen we waarschijnlijk in Alice Springs nog veel vaker te zien krijgen. Jammer dat deze mensen zo hun leven verdoen…

ondergrondse kerk
 Rond half twee gaan we ergens lunchen. Even lekker zitten, want voor ons doen hebben we er flink wat afgesjouwd! Na de lunch besluiten we toch naar de Umoona Opal Mine te gaan om een excursie te doen. Dat blijkt pas weer om 16.00 uur te kunnen. Ook goed. Dan doen we eerst boodschappen en brengen deze naar de camper. Drinken daar nog even wat en rond 16.00 uur zijn we weer bij de Umoona-mine.

De excursie begint met een interessante film over het ontstaan van de opaal en de mijnen in dit gebied. Na de film brengt de gids ons in een ondergrondse woning. De muren zijn deels met de hand afgegraven en deels met tunnelmachines. In een ondergrondse woning is de ventilatie erg belangrijk voor voldoende frisse lucht en om te zorgen dat het er niet te warm of te koud is. De muren worden geïmpregneerd om te voorkomen dat het voortdurend stoffig blijft.

Het is leuk om te horen dat mensen soms bij het bouwen (graven) van een extra kamer aan hun ondergrondse woning hun geld dubbel en dwars terug verdienen met het opaal dat ze daarbij delven!

Aan het eind van de excursie raken we aan de praat met een Nederlands gezin dat in Australië op zomervakantie is. Zij reizen ook per camper met 2 volwassenen en 3 kinderen (16,14,11). Leuk om ‘soortgenoten’ te ontmoeten.

Dan naar de camper. Het regent inmiddels weer, dus prima om binnen te zitten.

1 opmerking:

  1. Maf idee dat mensen onder de grond wonen. Hebben jullie ook foto's van de huizen?

    BeantwoordenVerwijderen